donderdag 25 september 2014

Notentaart met chocoladetopping



Dit is een heel gewoon eenvoudig recept dat ik prima bij de beginnende herfst passen vind. Het is ook een primaverjaardagstaart. De notencake wordt afgewerkt met een laagje chocolade-mokka-frosting wat het natuurlijk feestelijker maakt dan een gewone cake. Behalve de bovenlaag, is de cake zelf redelijk gezond (vééél minder boter dan in doorsnee cake-recept). 

Dit is een aanpassing van een recept uit Simply you, het magazine van carrefour, het nummer van oktober 2012.

ingrediënten:

- 1 ei
- 150 g bruine suiker
- 2 el boter, gesmolten
- 250 ml karnemelk (ik gebruikte melk met een scheutje citroensap)
- 250 g bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1/2 tl sodabicarbonaat (ik had geen in huis, lukt ook prima zonder)
- 1/2 tl zout
- 60 g gehakte nootjes (ik gebruikte hazelnoot en walnoot)
- 1 el boter
- 1 el bloem
voor de bovenlaag:
- 180g poedersuiker
- 2 el zuivere cacaopoeder
- 75 g zachte boter
- 5 el sterke koffie (ik gebruikte oploskoffie)
voor de afwerking: 
- 3 el poedersuiker
- 1 el gehakte nootjes ter garnering

tip: als je de nootjes voordien roostert (op zacht vuur zonder vetstof laten bruinen in een pan) heeft de cake meer notensmaak. 


werkwijze
  1. "Klop het ei los in een grote schaal en voeg beetje bij beetje de suiker en gesmolten boter toe. Meng en voeg beetje bij beetje de karnemelk en daarna de bloem, bakpoeder, sodabicarbonaat en zout toe. Het deeg mag niet te vloeibaar zijn. Voeg als laatste de nootjes toe. 
  2. Schep het deeg in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm en laat 45 tot 55 min bakken in de voorverwarmde oven (180°). De taart is gaar als een mes er droog terug uitkomt. Haal de taart uit de oven en laat 10 min rusten voor je ze ontvormt. 
  3. Maak intussen de saus. Meng in een schaal de poedersuiker en het cacaopoeder. Voeg dit mengsel in een andere schaal, geleidelijk toe aan de zachte boter. Voeg ook de koffie toe en meng tot een gladde pasta. Dien op bij de afgekoelde taart, die je hebt bestrooid met poedersuiker en gehakte nootjes."

Werkwijze rechtstreeks uit Simply You oktober 2012recepten van Anna van der Auwera. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten